Panele podłogowe laminowane do kuchni powinny charakteryzować się przede wszystkim wysoką odpornością na wilgoć i wodę, ze względu na miejsce w którym będą wykorzystywane. W kuchni bowiem są narażone na wszelakie zabrudzenia i plamy, a dodatkowo powinny być także odporne na czyszczenie. W przypadku, więc paneli podłogowych laminowanych do kuchni należy w szczególności wziąć pod uwagę jej parametry techniczne, właściwości, a przede wszystkim ich klasę. Niewskazane jest, więc w tym przypadku stosowanie paneli AC1 lub AC2. Laminowane panele występują jednak głównie w średniej lub wysokiej klasie ścieralności, ze względu na to posiadają różnorodne grubości. Oprócz tego charakteryzują się one dużą odpornością na wilgoć i wodę, a dodatkowe ich zabezpieczenie podkładem pod paneli jeszcze wzmacnia ich wytrzymałość. Montaż ich jest bardzo łatwy, a właściwa ich instalacja zapewni estetyczny wygląd. Wybierać można je w różnych kolorach, rozmiarach i wzorach. Dodatkową ich zaletą jest jeszcze bowiem fakt, że ze względu na nowoczesną technologię w której są tworzone mogą one imitować drewno, beton czy kamienie. Doskonale, więc sprawdzą się panele laminowane do kuchni tradycyjnych , jak i modernistycznych.